10% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία κι όμως σπάνια τους συναντάμε. Γιατί?

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ’ εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.

Οι διακρίσεις αποτελούν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Την κοινωνία μας χαρακτηρίζουν προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις για την διαφορετικότητα και την αναπηρία.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους κινείται μεθοδικά και στοχευμένα στο «πώς» η κοινωνία θα καταργήσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό. Από την αρχή της ίδρυσής του πρεσβεύει μια κοινωνία στην οποία όλοι ανεξαιρέτως θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 2008, στην Αθήνα, με κεντρικό άξονα την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρία, μέσω βιωματικών προγραμμάτων συνύπαρξης με τον γενικό πληθυσμό.

Με πρωτοποριακή βιωματική προσέγγιση & μεθοδολογία, ο Σ.Κ.Ε.Π. λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και ένταξης, συνδέοντας νέους με αναπηρία και σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για να εξοικειώσει το ευρύτερο κοινό με την εικόνα της αναπηρίας, οργανώνει και συντονίζει βιωματικά προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης εστιάζοντας στην:

1/ πρόσβαση στην ενημέρωση και συνειδητοποίηση των μαθητών γενικής εκπαίδευσης για την πραγματικότητα της διαφορετικότητας = ενημερώνομαι , συνειδητοποιώ, μαθαίνω, σκέφτομαι, αλλάζω στάση.

2/ μετέπειτα κοινωνική και επαγγελματική ένταξη όλων των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας = με βλέπουν, συνειδητοποιούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζω, με σκέφτονται, αλλάζουν στάση.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, 21.000 μαθητές και φοιτητές μαζί με νέους με αναπηρία (κινητική – νοητική – αισθητηριακή) από 257 σχολεία γενικής εκπαίδευσης, σχολεία ειδικής αγωγής και κοινωνικούς φορείς, συμμετείχαν στα βιωματικά – διαδραστικά εργαστήρια του Σ.Κ.Ε.Π.

Τα προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π. στοχεύουν στην:
3/ Αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού ταυτόχρονα με τη δημιουργία αντανακλαστικών και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης
4/ Κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρία
5/ Αναγκαιότητα αλλαγής υποδομών δημοσίων & ιδιωτικών χώρων, με στόχο την προσβασιμότητα
6/ Προάσπιση δικαιωμάτων και προώθηση ίσων ευκαιριών των νέων (με και χωρίς αναπηρία και σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης)
7/ Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών

Οι δράσεις μας έχουν μακρόπνοη προοπτική και σχεδιάστηκαν με σκοπό την επίτευξη ενός πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος και ενός βιώσιμου κοινωνικού αντίκτυπου.

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ΜΑΖΙ μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα & ευκαιρίες, όπου όλοι ανεξαιρέτως θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι.

Αθηνά Κρητικού
Ιδρύτρια – Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Κ.Ε.Π.

0 Comments

Leave a reply

©2024 Ethelon

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account